Євгенія Ніколайчук про тренд винних барів в Україні

Євгенія займається вином вже 14 років, а пару років тому стала першою українкою, яка отримала престижну міжнародну кваліфікацію Diploma level 4 британської школи WSET. Автор безлічі публікацій у спеціалізованих виданнях, співвласник винних барів Like a Local’s, викладає в школі сомельє

Я брала участь у відкритті одного з перших винних барів України (Lyon Wine Bar, 2011 – 2013). Ще тоді всі говорили, що потрібен винний бар з великим вибором позицій побокально та легкими закусками.

Номінація «Найкращий винний бар» Національної ресторанної премії СІЛЬ з’явилася логічно, ґрунтуючись на кількості винних барів в Україні, яка зростала. У минулому році члени журі зіткнулися з тим, що критерії для оцінки номінації «Ресторан з найкращою винною картою» дуже «ресторанні». Це – рівень обслуговування, правильні келихи під різне вино, винні кімнати, цілі колекції й т.п. Формат винного бару передбачає простіший і демократичний формат. Так членами журі було прийнято рішення ввести нову номінацію.

В Україні люди п’ють у залежності від сезону. Ця тенденція менш виражена, ніж пару років назад, але все ще присутня. Влітку продається більше ігристих, взимку – тихі вина. Є й певні концепції, під які заточені заклади. Наприклад, в Sparkling Wine Gallery (Одеса) робиться великий акцент на ігристі вина. У Win Bar (Київ) величезна винна карта, 350 позицій з якої можна спробувати побокально. У Wine not ігровий формат. Ми бачимо, що вже самі винні бари диференціюються за спеціалізацією.

Як співвласник мережі закладів Like a Local’s (Київ) я бачу позитивну динаміку в розвитку цього формату, хоча офіційної статистики по відвідуванню винних барів в Україні немає. Можу розповісти на нашому прикладі: Local’s на Січових Стрільців працює у форматі «бар біля будинку». Туди на келих вина заходить величезна кількість людей, які живуть поруч. Попит на формат «побокально» є, чого не було раніше.

Українські виробники багато в чому шоковані від того, що люди дійсно сидять і побокально п’ють українське вино. Проблема в тому, що наш виробник ділить асортимент на HoReCa й off-trade. Всі намагаються продавати скрізь. У свої бари ми шукаємо більш унікальний асортимент, ніж той, що стоїть на полицях магазинів. Я думаю, це стане наступним кроком у розвитку українського виробника – диференціація по каналах збуту в залежності від ціни і якості.

Євгенія Ніколайчук рекомендує винні бари

Win Bar, Київ. Тут класний асортимент, вся винна карта продається побокально, відмінні позиції, які важко десь знайти. Плюс у них дуже смачна кава.

Benjamin wine & bar, Одеса. Офігенна, справжня атмосфера винного бару. Місце не з демократичних, але його варто обов’язково відвідати.

Wine Not, Київ. Дотриманий баланс атмосфери та достатньо демократично. Дуже смачні закуски, плюс ігровий формат.

Like a Local’s, Київ. До нас, звичайно ж, потрібно їхати за українським вином.

Sparkling Wine Gallery, Одеса. Тихе затишне місце, мені безумовно подобається такий концепт. Щоб втекти з галасливої Дерибасівської, потрібно буквально повернути за ріг Катерининської вулиці. Дівчата, які створили це місце, заморочилися з дизайном і дрібницями. У них вийшло створити затишне і душевне місце. І, що важливо, тут досить великий вибір ігристих вин побокально.

Поділитись